Nåshemmet är från början är ett sjukhem men omvandlades till vandrarhem och drivs idag som ett asylboende. Här på Nåshemmet har vi 26 rum och rummen är fördelade på 2-8 bäddar.
2 dagar i veckan får dom som bor här svenska med hjälp av volantära krafter och även 1 gång i veckan av boendevärden. 1 gång i veckan är det även Coffehouse som drivis av volentära krafter som är öppet för alla asylsökande i byn. Där bjuds det på hembakat fika och trevligt sällskap, som vi här på Nåshemmet brukar baka till med hjälp av dom som bor här.
Vi har nu inför ramadan färdigställt 2 bönerum och utöver det finns det 1 lekrum, 1 studierum, 1 pingis rum, 1 mysrum, 1 salong som en boende klipper dom andra i och även 1 tv rum.
Utomhus har vi stora grönområden där vi har satt upp 1 vollybollnät. I närheten har vi fotbollsplan där vi spelar fotboll och brännboll.  Det viktigaste för oss här på Nåshemmet är att folk känner sig trygga och hemma och därför har vi haft en rad olika aktivitet som t.ex. pepparkakshus tävling, fotbollsturnering, grillning etc. Vi har även haft disko för både män och kvinnor och på så sätt bryta mönstret som lätt blir enformigt. Vi har även en sjuksköteskemottagning  här.
Vi brukar ha disko på asylboendet när någon har fyller år och varje gång sitter bara kvinnorna ner. Det slog mig att vi kanske skulle ha ett disko bara för kvinnor. Jag hörde mig för bland våra kvinnor och gensvaret var väldigt stort alla ville komma. Sagt och gjort vi köpte läsk, chips och dipp. Bjöd ner alla till studierummet. Jag och Monika som höll i det blev chockade över att se dessa kvinnor som i vanligt fall är väldigt blyga blomma ut. Dom dansade till halv 2 på natten och flera av kvinnorna sa att dom inte haft så roligt på flera år. Andra gången gjorde vi om konceptet jag tog med mig klänningar till kvinnorna som ville, dom fick pröva och vi bokade en lokal och detta är kommentarerna jag fick.
Av 4 afghanska kvinnor ”Vi är så glada, detta är en underbar tid för oss. Alla kvinnorna uppskattar det här för ingen av oss har jobb och detta är avbryt i vardagen.”
En kvinna från Iran säger då ”Jag hade gärna sätt dock att det var 1 gång i veckan”
En arabisk kvinna säger ” Jag gillar att få komma ut och träffas utanför Asylboendet att få lära känna varandra på riktigt och att det är så trevligt att se andra kulturer”
Alla kvinnorna är väldigt eniga om att diskot är extremt uppskattat och att dom är väldigt lyckliga och glada. Jag kan dock säga att jag personligen fick en tår i ögat av att se dessa kvinnor på dansgolvet att se deras lycka gjorde hela min dag.
Med vänliga hälsningar
Sofia Jansson 
Boendevärd på Nås vandrarhem.